• Vi gir støtte til energi- og klimatiltak.
Framtiden i våre hender
 Å bli med i en bilring kan være en økonomisk og miljøvennlig løsning. (Illustrasjon: istockphoto)

Å bli med i en bilring kan være en økonomisk og miljøvennlig løsning. (Illustrasjon: istockphoto)

Dele bil?

Stadig flere steder i Norge kan du eie bil uten å bry deg om service og årsavgifter, skifting av dekk eller om bilen står trygt parkert når du ikke bruker den. Du kan til og med eie mange.
Bildeling går ut på at en gruppe mennesker går sammen om å eie eller leie biler. Deltakerne eier andeler i, og kan velge mellom, flere biler i ulike størrelser. Bruken av bilene må planlegges og varsles på forhånd, hvis man vil være sikker på at det skal være en bil ledig. Medlemmene kjøper en andel i bilene når de blir med. Andelsbrevet kan selges senere. Deltakerne betaler en medlemsavgift per år, og dessuten for bruken. Deltakerne får tilgang på ulike biltyper, og får et billigere og mer økonomisk bilhold.

Bildeling betyr færre biler, mindre kjøring og bedre utnyttelse av bilen. Det gir en betydelig miljøgevinst: Bilen skaper ikke bare miljøproblemer når den brukes, det går med mye energi og materialer til produksjonen, som igjen gir betydelige klimagassutslipp. I følge Framtiden i våre hender gir produksjon av én personbil i snitt ca. 7 tonn CO2-utslipp. Det er omtrent like mye som en gjennomsnittsbil slipper ut på tre års kjøring.

De fleste store byene har bildeleordninger. Flere av de norske bildeleordningene samarbeider, slik at hvis du er medlem i en by, kan du også ta ut en bil og bruke den i en av de andre.

Hva kan du gjøre?

Ta kontakt med en bildeleordning der du bor og sjekk medlemsbetingelsene:

 

  • Bilkollektivet i Oslo, Stavanger, Trondheim og Tromsø(www.bilkollektivet.no)
  • Oslo Bilpool (www.oslobilpool.no
  • Smartbilpool (Bærum) (www.smartbilpool.no
  • Bybilen (Drammen) (www.bybilen.no
  • BilRingen BA (Bergen) (www.dele.no
  • Trondheim Bilkollektiv (www.trondheim-bilkollektiv.no)
  • Hvis du bor et sted som ikke har en bildeleordning, kan du kanskje ta initiativ til å lage en ordning selv? Snakk med venner og kjente, og ta kontakt med en av de etablerte bildeleordningene for å få råd. 
  • Det går også fint an å dele bil med en eller flere andre privatpersoner, uten at det er nødvendig å kalle det bildeleordning og lage et stort system.
blog comments powered by Disqus
- Annonse -
Grønn myteknusing