• Vi gir støtte til energi- og klimatiltak.
Framtiden i våre hender

Nettsiden er under oppgradering. Nedlastning av rapporter er foreløpig utilgjengelig.

Et grønt oljefond er mulig

Finansminister Sigbjørn Johnsen har valgt å investere våre pensjonspenger på en måte som gjør oss overeksponert i fossil industri. Det skriver Arild Hermstad og Gunnell Sandanger i Framtiden i våre hender i Stavanger Aftenblad 29. juni.

Oljefondet kjøper seg opp i olje og kull

Til tross for klimatrusselen og fall i aksjeverdien, kjøper Oljefondet seg kraftig opp i verdens største olje- og kullselskaper. Det viser en ny undersøkelse fra Framtiden i våre hender.

Advarer mot gruveselskaper

Paula del Cid Vargas o
 – Gruveselskapene skaper ikke utvikling, sier to aktivister fra Guatemala på besøk i Norge. De vil helst sende gruveselskapene ut av landet.  I forrige uke lanserte Framtiden i våre hender
en rapport om Oljefondets gruveinvesteringer i Latin-Amerika.  

Gullgruve gir politisk uro i Kirgisistan

Gullgruven Kumtor betaler bare 14 prosent skatt, noe som har ført til politisk opprør i Kirgisistan. Lav skatt gir mer fortjeneste til Oljefondet.

Vokser på gull, sølv og konflikter

Oljefondets økte fortjeneste fra den latinamerikanske gruvesektoren går på bekostning av både menneskerettigheter og miljø, viser en ny undersøkelse fra Framtiden i våre hender. Ved Tahoes gruve i Guatemala er situasjonen for øyeblikket svært spent, og myndighetene har innført unntakstilstand.

Oljefondet må investeres i framtiden

Visste du at Oljefondet eier 86 av verdens 100 største oljeselskaper og 60 av verdens største 100 kullselskap? Det betyr at vi spekulerer i og tjener penger på at verdenssamfunnet ikke vil nå klimamålene.

Sp-topp vil ha klimavennlig oljefond

I forkant av Senterpartiets landsmøte varsler Erling Sande at han vil kaste klimaverstinger ut av Oljefondet. Framtiden i våre hender roser Erling Sande for initiativet.

Oljefondet ut av palmeoljeprodusenter

Palmeoljeproduksjon har ført tiol at orangutangen er truet med å bli utryddet. (Foto: istockphoto)

Framtiden i våre hender jubler over at Oljefondet gjør som norske forbrukere og sier nei til palmeolje.

Rapport avslører Nevsuns manglende kontroll

I 2011 avfeide oljefondselskapet Nevsun det har forekommet tvangsarbeid ved deres gullgruve i Eritrea. Ett år senere kommer de med en betinget beklagelse og innrømmer manglende kontroll med hvor arbeiderne kom fra.

Krever mer etisk og klimavennlig oljefond

Framtiden i våre hender har levert åtte innspill for mer etisk og klimavennlig forvaltning av oljefondet. – Vi forventer at Storting og regjering endrer forvaltningspraksis for oljefondet, slik at vi kan bidra til å løse klimaproblemet, istedenfor å forverre det, sier researcher Anne Kari Garberg.

Oljefondet: Finansdepartementets skylapper

Oljefondets investeringer i fossil energi er et veddemål som vi er dømt til å tape, mener Framtiden i våre hender.

Etisk kapitalforvaltning

Framtiden i våre hender arbeider for:

  • At verdens økonomiske kapital ikke brukes til å finansiere etisk, miljømessig eller sosialt uakseptabel virksomhet.
  • Innføring av strenge etiske retningslinjer for alle kapitalforvaltere. En langt større andel av kapitalen må investeres i fattige land.
  • Strengere etiske retningslinjer for Statens Pensjonsfond Utland, både i form av positiv utvelgelse av gode selskaper, uttrekk fra uetiske selskaper og sterkere satsing på aktivt eierskap.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.Joomla Extensions powered by Joobi
- Annonse -