• Vi gir støtte til energi- og klimatiltak.
Framtiden i våre hender

Oljefondet er skitnere enn du trodde

En ny og omfattende gjennomgang av Oljefondet avslører hele 82 milliarder kroner i 156 kullselskaper. Selskapene er involvert i noen av de verste formene for kullproduksjon.

Flere vurderer fossilfrie investeringer

Engasjerte aktivister har fått flere institusjoner til å vurdere fossilfrie investeringer. Her fra FIVHs sommersamling 2014. (Foto: Håkon Lindahl)

Flere norske institusjoner vurderer nå å trekke sine investeringer ut av selskaper som driver med utvinning av kull, olje og gass. Her er en oversikt over hva vi har oppnådd så langt i kampanjen Fossilfrie penger.

Grønt universitet investerer i svart energi

Galp Energia er et av oljeselskapene hvor Universitet i Oslo har plassert sine sparepenger. Foto: Galp
Universitetet i Oslo har laget klimaregnskap for all drift, men utelatt investeringer i oljeselskap. Kravet om fossilfrie universiteter reises nå av norske studenter.

Når etikk må slåss med butikk

Å sette profittmaksimerere i Norges Bank til å passe etikken i Oljefondet, er som å sette bukken til å passe havresekken, mener Framtiden i våre hender.

Obligasjoner gjør fossilavtrykk 27 mrd større

En gjennomgang av Oljefondets obligasjonsportefølje avdekker 27 milliarder kroner i olje- og kullselskaper. Oljefondets veddemål mot klimaendringene er større enn antatt.

Vokser i oljeselskaper

Oljefondets aksjeverdi i internasjonale oljeselskaper har vokst med 10 prosent i 2013. I over halvparten av selskapene har Norges bank økt aksjeposten. Dette skjer samtidig som nye fondsforvaltere advarer mot investeringer i fossil energi.

Har trukket seg ut av indonesisk kull

I 2012 kjøpte Oljefondets seg inn i fire nye indonesiske kullgruveselskaper og hadde aksjer i til sammen seks problematiske kullgruver. I 2013 solgte fondet seg ut av alle på grunn av miljøproblemer ved gruvene.

En seier for miljø, ubetydelig for klima

Oljefondets utsalg fra 27 gruveselskaper er en gladnyhet, men i klimasammenheng utgjør utsalget fra små kullselskaper en mindre forskjell.

Australiere protesterer mot oljefondet

Oljefondet investerte 130 millioner i omstridte Whitehaven Coal i 2013. Det australske kullselskapet har planer om å rasere store områder med skog for å produsere forurensende kull.

Etikkrådet nedleggingstruet

I 2013 fikk et såkalt strategiråd i oppdrag å komme med anbefalinger til hvordan oljefondet kan styrke sin ansvarlige investeringer på lang sikt. 

Vil ha kullforlik på Stortinget

Framtiden i våre hender har vært på høring i Stortingets finanskomite for å støtte et forslag fra Arbeiderpartiet om å trekke oljefondet ut av kull.

De beste og verste klimapartiene

1. Mdg 6
2. Venstre 6-
2. SV 6-
3. Rødt 5
3. KrF 5
4. Senterpartiet 4
5. Arbeiderpartiet 3
6. Høyre 3-
7. FrP 2-

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.Joomla Extensions powered by Joobi