• Vi gir støtte til energi- og klimatiltak.
Framtiden i våre hender

Kenyansk brokkoli avvist av supermarkeder. (Foto: UNEP)

FN serverte «søppelmat» til toppledere

Da hundrevis av ministre og andre ledere satte seg rundt middagsbordet, var det mat som ellers skulle ha blitt kastet som sto på menyen.


Under FNs miljøprogram (UNEP) i Nairobi ble det samlet sammen 1600 kg frukt og grønnsaker som var blitt avvist av britiske forhandlere av «kosmetiske grunner» eller endring i bestilling. Denne maten ble brukt til å diske opp en femretters middag til topplederne.

 Er bønnene for lange eller for korte, eller sukkerertene for bøyde, så vil ikke butikkene selge dem, forteller Tristam Stuart, britisk grunnlegger av kampanjen Feeding the 5000. Forhandlere i Storbritannia har så høye estetiske krav til maten at matprodusenter i Kenya ender opp med å kaste eller fôre husdyr med maten som blir avvist av britene. En kenyansk bonde ble tvunget til å kaste opp til 40 tonn «stygg» mat hver uke. Dette tilsvarer 40 prosent av avlingen hans.

Framtiden i våre hender jobber også for å redusere matkasting, og her kan du lese om da Tristam Stuart sammen Framtiden i våre hender arrangerte matgilde av «søppelmat».

 Med denne middagen demonstrerer vi for forhandlere, forbrukere og politikere som kan bidra til forandring, at den oppsiktsvekkende mengden mat vi kaster ikke bare er spiselig og næringsrik, men også deilig, sier Achim Steiner, administrerende direktør for FNs miljøprogram UNEP.

Etter FN-middagen gikk ingen av restene til spille. Verdenstoppene ble oppfordret til å pakke med seg rester, mens frukt og grønnsaker ble donert til en veldedig organisasjon.

 I en verden med syv milliarder mennesker, som kommer til å vokse til ni milliarder innen år 2050, er sløseri med mat ubegripelig – både økonomisk, miljømessig og etisk, sier Achim Steiner i UNEP.

Les mer om matavfall her.

Middagen ble arrangert i forbindelse med kampanjen Think.Eat.Save. Reduce Your Foodprint, som er initiert av FN, og tar sikte på å redusere de store mengdene matavfall.

blog comments powered by Disqus

Vi jobber for:

  • Mindre produksjon og forbruk av kjøtt og animalske produkter. Det er bra for klima, helse og dyrevelferd.
  • At nordmenn skal ta bedre vare på maten. I dag kaster vi 20% av maten vi kjøper i Norge.
  • At det skal bli lettere og billigere for deg å velge økologisk mat. Økologisk mat produseres uten giftige sprøytemidler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.



Joomla Extensions powered by Joobi
- Annonse -