• Vi gir støtte til energi- og klimatiltak.
Framtiden i våre hender

-Å spise litt mindre av maten som vi vet er mer energikrevende, er noe alle kan bidra med, mener direktør i Klif, Ellen Hambro. (Foto: Klif)

Kjøttfri mandag i staten

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har kuttet kjøttet i sin kantine én dag i uken av hensyn til klima og miljø, og direktør Ellen Hambro oppfordrer andre kantiner til å gjøre det samme.


Framtiden i våre hender gratulerer Klif med en klok avgjørelse. Vi håper mange andre statlige kantiner følger etter, siden vi har sendt brev til blant andre Stortinget, departementer, Forsvaret og en rekke etater og oppfordret dem til å innføre kjøttfri mandag i sine kantiner.

Heldigvis er ikke alle klimatiltak avhengig av kostbar og komplisert teknologi, eller at steile politiske interessekonflikter må hamres ut på internasjonale møter. Å spise litt mindre kjøtt og dermed bidra til litt mindre utslipp, er noe vi alle kan gjøre – i hvert fall én dag i uka, sier Ellen Hambro til Framtiden i våre hender.

Produksjonen av én kilo storfekjøtt bidrar til like mye klimagassutslipp som å kjøre 25 mil med bil – i følge NARO National Institute of Livestock and Grassland Science. Og produksjonen av kjøtt og animalske produkter står for en femtedel av verdens samlede klimagassutslipp. Det er mer enn all transport til sammen – inkludert flyreiser. Metan fra fordøyelsessystemet og energiforbruket i fôrproduksjonen er viktige kilder til utslipp i kjøttproduksjonen, i tillegg til at enorme mengder regnskog årlig forsvinner til beiteområder og dyrking av fôrplanten soya. Dessuten krever produksjonen av den éne kiloen kjøtt over femten tusen liter vann.

SOL Arild250LillianJonassenJeg håper at Klif med dette inspirerer andre arbeidsplasser til å innføre vegetariske dager. Vi ser nå at kampanjen «Kjøttfri mandag» sprer seg, og tidligere i år har både Trondheim og Oslo vedtatt at det skal være tilbud om vegetarretter i kommunenes kantiner, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.


Poenget med kjøttfri mandag
Kampanjen skal inspirere til et lavere kjøttforbruk, ved å starte med  én kjøttfri – helst vegetarisk dag i uken. Dette skal få oss til å tenke nytt innen matlaging, og erfaring har vist at de fleste blir inspirert til å lage nye, spennende vegetarretter til erstatning for de tradisjonelle, usunne og klimaskadelige pølsene og kjøttkakene. Mange får en «boost» når de skal lage middag, og resultatet er at familiene spiser både sunnere, mer variert og mer velsmakende - ikke bare én - men flere dager i uken.

Å kutte ned på kjøtttforbruket er et enkelt klimatiltak som monner. Hvis alle i Norge innfører en ekstra kjøttfri dag i uken, tilsvarer det utslippene fra 360 000 biler.

Klifs innføring av kjøttfri mandag kommer i tillegg til at de i desember også ble svanemerket. Klif har dessuten halvert antall parkeringsplasser for de ansatte og nesten doblet prisen, samt at de har innført gratis sykkelservice for alle. Mindre bilkjøring gir mindre klimagassutslipp. De skal også flytte inn i et nytt miljøvennlig bygg hvor energiforbruket halveres.

Å spise mindre kjøtt er selvsagt ikke det som vil redde klimaet i verden. Men for å lykkes med å redusere klimagassutslippene må det tas mange skritt. De store globale politiske skrittene er selvsagt det viktigste. Men i tillegg kan hver enkelt av oss også gjøre noen små enkle tiltak i våre egne liv. Å prøve å spise litt mindre av maten som vi vet er mer energikrevende, er ett av disse avslutter Ellen Hambro i Klif.

Alle må bli vegetarianere
En fersk rapport, som blant andre FN står bak, konkluderer med at innen år 2050 må inntaket av animalske matvarer begrenses sterkt. Det vil ikke være nok vann til å produsere avlinger basert på dagens diett, og kun fem prosent av kaloriinntaket kan bestå av animalske produkter. Dramatiske kutt i kjøttforbruket er det eneste svaret på verdens matvaresituasjon - i følge rapporten: Feeding a thirsty world: Challenges and opportunities for a water and food secure world.

Send kodeord: TOMAT til 2105
og bli med på «Kjøttfri mandag», og få spennende, vegetariske oppskrifter hver mandag på sms til din mobil. Dette koster 3 kroner per melding.

Her finner du våre temasider om mat

     

blog comments powered by Disqus

Vi jobber for:

  • Mindre produksjon og forbruk av kjøtt og animalske produkter. Det er bra for klima, helse og dyrevelferd.
  • At nordmenn skal ta bedre vare på maten. I dag kaster vi 1/3 av maten vi kjøper.
  • At det skal bli lettere og billigere for deg å velge økologisk mat. Økologisk mat produseres uten giftige sprøytemidler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.



- Annonse -