Framtiden i våre hender
Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk
Den nye klimameldingen legger opp til at to tredeler av klimakuttene skal gjøres i Norge. Det er Framtiden i våre hender fornøyd med. Nå venter vi at regjeringen presenterer virkemidler som skal gjøre dette mulig.

arild p4-lyntogArild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. (Foto: Kristina Valheim Stiauren)
– SV og miljøbevegelsen har vunnet fram med sin argumentasjon om at to tredeler av ustlippene skal tas i Norge. Vårt viktigste krav har nettopp vært at Norge, som har høyere CO2-utslipp per innbygger enn 87 prosent av verdens befolkning, må kutte skikkelig i egne utslipp, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Han mener det store spørsmålet nå er om klimameldingen presenterer virkemidler som gjør at dette er mulig å gjennomføre.

– Vi frykter mange formuleringer men få virkemidler som er kraftfulle nok til å nå målene, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender vil i klimameldingen særlig følge med på hvilke tiltak som  skal iverksettes i  transport- og petroleumssektoren. Dessuten vil vi følge med på hvilke tiltak som skal iverksettes for å få med seg folk på klimadugnad.

  • I transportsektoren  vet vi at veksten i byene skal tas med kollektivtrafik. Men tiltakene for å få ned utslippene fra personbiler retter seg mot nybilparken. For å få ned utslippene fra gamle biler, må vi øke vrakingstakten på de eldste bilene. Dessuten må vi få folk til å bruke mindre bil, og da bør biler i snitt bli dyrere.
  • Det trengs også klare føringer på at kapasitetsutbygging på vei rundt de store byene må stanses. Bedre kapasitet på vei innebærer økt vegtrafikk og forsinker utslippskuttene i transportsektoren. 
  • Petroleumsindustrien får økt avgiften til 2007-nivå. Dette er antagelig ikke nok til å utløse nye tiltak. Siden 2008 har petroleumssektoren vært underavgiftsbelagt, og vi mener at CO2-avgiften må økes til 1000 kr tonnet.
  • Det er veldig bra at det legges opp til at oljefyren skal fases ut innen 2020, samtidig er det et godt eksempel på at regjeringen ikke tør å ta i bruk virkemidler som forbud som ville vært den mest effektive måten å sikre utfasing på.

Lurer du på noe om klimameldingen? Kontakt Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, på 98 03 67 62.
blog comments powered by Disqus
Framtiden i våre hender arbeider for:

  • At Norge går foran i arbeidet for å sikre forpliktende avtaler som garanterer massive overføringer fra rike til fattige land for å betale vår klimagjeld.
  • Fordeling av forpliktelser og rettigheter som innebærer at rike lands utslipp må reduseres mest, mens enkelte fattige land kan øke sine utslipp.
  • En rettferdig fordeling av utslippsrettigheter som innebærer at alle mennesker i verden kan slippe ut maksimalt ett tonn CO2 i snitt i 2050.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.Joomla Extensions powered by Joobi
- Annonse -