Framtiden i våre hender
Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk
Hvis noe er for godt til å være sant, er det ofte også tilfelle.

SanblaasingManuell sandblåsing uten riktig verneutstyr, noe denne arbeideren ikke har, er svært helseskadelig. (Foto: AMRF)
carin180Carin Leffler er fagrådgiver i Framtiden i våre hender.For drøyt et år siden startet det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, en kampanje for å få kleskjeder til å forby sandblåsing av jeans i sin produksjon. Kleskjedene kom med løfter, men har de holdt dem?

Metoden som brukes for å gi jeansklær det attraktive, slitte utseendet, er livsfarlig. Sandblåsing med kvartssand, som utføres manuelt, avgir mye støv og innebærer en stor risiko for at arbeiderne utvikler den uhelbredelige lungesykdommen silikose. I Tyrkia har minst 52 arbeidere dødd som følge av sandblåsing, og mange hundre er blitt alvorlig syke.

Etter mye oppmerksomhet rundt saken og sterkt press mot bransjen, har over 50 kjente klesmerker og forhandlere vedtatt et forbud. Forut for kampanjen innførte Tyrkia et lovforbud mot sandblåsing, men produksjonen av sandblekede jeans stanset ikke. Den bare flyttet til andre, mindre regulerte steder som Bangladesh, Kina, Pakistan og Egypt.

En fersk rapport fra Clean Clothes Campaign, basert på intervjuer av 73 arbeidere ved syv fabrikker i Bangladesh, viser at:

* Sandblåsing, både manuell og mekanisk, skjer i Bangladesh. Arbeiderne sier de lider av konstant hoste og pusteproblemer.
* Det er grunn til å tro at sandblåsing forekommer ved fabrikker som produserer for kjente merkevareselskaper: Dette gjelder blant annet H&M, Levi’s, Esprit, Lee, Zara, Diesel og Dolce&Gabbana. Med unntak av sistnevnte har alle disse klesmerkene vedtatt en policy som forbyr sandblåsing i egen leverandørkjede.
* En fabrikkeier opplyser at det er umulig å produsere noen av designene som etterspørres av merkevareselskapene uten bruk av sandblåsing som blekingsmetode.

Bruken av denne metoden for å slite ut klær før de når butikken må bannlyses. En melding til alle kleskjeder, fabrikkeiere og politikere: Vi og våre alliansepartnere slipper ikke denne saken før sandblåsing av jeansstoff har opphørt. Dere må vise ansvar nå. Selskapene må sikre at produksjonen slutter. Det må vedtas et importforbud av sandblåste jeans i Europa. Mennesker dør. Det haster!

Innlegget har også stått på trykk i Dagsavisen.
blog comments powered by Disqus

Regulering av næringslivet

Framtiden i våre hender arbeider for:

  • At bedrifter som arbeider internasjonalt ikke omgår lover og reguleringer.
  • Minstekrav for norske bedrifter, slik at de overalt i verden følger norske miljø- og etikkstandarder, både i egne bedrifter og hos underleverandører.
  • At alle bedrifter praktiserer en tredelt bunnlinje med krav til rapportering av resultater både på miljø, sosiale forhold og økonomi, og at eierne er pådrivere for en omlegging.
  • At dagens fokus på minstelønn for arbeidere i fattige land erstattes med et krav om levelønn for alle arbeidsfolk i hele verden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.Joomla Extensions powered by Joobi
- Annonse -