Framtiden i våre hender
Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk
Oljeraffineriet på Mongstad bidrar med tre prosent av de norske utslippene. Nå vurderer Statoil vurderer å legge det ned. Framtiden i våre hender jubler.

mogstadksarpEn nedleggelse av raffinieriet på Mongstad vil gi Bård Vegar Solhjell en flying start som miljøvernminister, mener Arild Hermstad og Framtiden i våre hender. (Foto: Øyvind Hagen/Statoil)

Oljeraffineriet på Mongstad har gått med milliardunderskudd siden 2009. Statoil har tapt 9,2 milliarder, og det er årsaken til at de nå vurderer å legge ned raffineriet, ifølge NTB.

Det synes Arild Hermstad og Framtiden i våre hender er gode nyheter.

– Raffineriet på Mongstad er landets største punktutslipp, og bidrar hvert år med utslipp av 1,5 mill tonn CO2. Dette utgjør nesten tre prosent av de norske innenlandske utslippene. En nedleggelse vil derfor gi nyutnevnt miljøvernminister Bård Vegar Solhjell en flying start i arbeidet med å kutte klimagassutslipp, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.

Han mener det knapt er mulig å finne enklere og billigere utslippskutt for Norge.

Arild Hermstad210Arild Hermstad.Anlegget på Mongstad har i mange år gått med underskudd, samtidig som raffinerikapasiteten i Europa er for stor.

– Ettersom det er overkapasitet på oljeraffinering i Europa, vil ikke en nedleggelse av Mongstad gi økte utslipp andre steder. Mer bensingjerrige biler og overgang til fossilfrie kjøretøy betyr også at det blir mindre behov for denne type anlegg i framtiden, sier Hermstad.

– Klimautfordringene krevet at vi skal slutte med olje og gass, da trenger vi mindre raffineringskapasitet. En nedleggelse av Mongstad er derfor fremtidsrettet, sier Hermstad.
blog comments powered by Disqus
Framtiden i våre hender arbeider for:

  • At Norge går foran i arbeidet for å sikre forpliktende avtaler som garanterer massive overføringer fra rike til fattige land for å betale vår klimagjeld.
  • Fordeling av forpliktelser og rettigheter som innebærer at rike lands utslipp må reduseres mest, mens enkelte fattige land kan øke sine utslipp.
  • En rettferdig fordeling av utslippsrettigheter som innebærer at alle mennesker i verden kan slippe ut maksimalt ett tonn CO2 i snitt i 2050.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.Joomla Extensions powered by Joobi
- Annonse -