Framtiden i våre hender
Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk
Eller sale, sale, sale, som det nå heter på norsk.

salg-carinNå er det salg - året rundt. (Foto: Gerard Stolk vers la Chandeleur/Flickr)
carin180Carin Leffler.Knapt var høstsalgsplakatene fjernet fra butikkvinduene før plakatene for førjulssalget dukket opp. Vi shoppet oss atter en gang skulderskakke for å sikre en gaverik julekveld. Like etter våknet vi til romjulssalget.

Si hva man vil om gamle dager, men da sloss folk i hvert fall i køen utenfor butikkene, utålmodig ventende på å sikre seg salgets godbiter. Nå for tida er lange salgskøer mangelvare. Nå er det salg året rundt. Salg der vi blir tilbudt fire gensere mot å betale for to, der det er halv pris på elektronisk utstyr og der varene på 10-kronersmarkedene selger som hakka møkk.

Det trenger ikke være en sammenheng mellom lave priser og dårlige arbeidsforhold for de som lager tingene vi fyller plastposene våre med, men det ser ut å være tilfelle ofte. I en rekke land har makthaverne større omsorg for utenlandske kapitalinteresser enn for innenlandske menneskerettigheter.

Produsentselskapenes hemmelige leverandørlister gjør det nesten umulig for forbrukerne og uavhengige granskere å vite hvor varene vi kjøper kommer fra og hvordan de er produsert.

Jeg tror dette hemmeligholdet står for fall. Regjeringen oppfordrer nå norske selskaper til å fortelle hvilke leverandører de kjøper varene fra. Det er prisverdig, og et klart signal om at myndighetene ønsker et mer åpent næringsliv; mer innsyn i arbeidsforholdene og mulighet til å etterprøve selskapenes etikkarbeid.

Samtidig må myndighetene finne ut av hvilket handlingsrom de har for å pålegge stat, kommune og næringsliv til ikke å kjøpe varer som er produsert på en måte som nekter arbeidere et liv der de mest grunnleggende behov er dekket.

Jeg håper vi i framtida blir villige til å betale mer for varene vi kjøper. Villige til «å kjøpe 2 og betale for 3». Det håper jeg fordi billigsalg hele året er kostbart både for arbeidernes rettigheter – og for miljø og klima.

Dette innlegget, skrevet av fagrådgiver Carin Leffler, har også stått på trykk i Dagsavisen.
blog comments powered by Disqus

Regulering av næringslivet

Framtiden i våre hender arbeider for:

  • At bedrifter som arbeider internasjonalt ikke omgår lover og reguleringer.
  • Minstekrav for norske bedrifter, slik at de overalt i verden følger norske miljø- og etikkstandarder, både i egne bedrifter og hos underleverandører.
  • At alle bedrifter praktiserer en tredelt bunnlinje med krav til rapportering av resultater både på miljø, sosiale forhold og økonomi, og at eierne er pådrivere for en omlegging.
  • At dagens fokus på minstelønn for arbeidere i fattige land erstattes med et krav om levelønn for alle arbeidsfolk i hele verden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.Joomla Extensions powered by Joobi
- Annonse -