Framtiden i våre hender
Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk
Da For Better Days, et selskap som selger fornybar energi, ble klaget inn til Forbrukerombudet, reagerte ombudet lynkjapt og fikk reklamen stoppet. Ombudet bruker nå flere måneder på å behandle en liknende klage mot Statoil. – Forskjellsbehandling, mener Framtiden i våre hender og WWF.
arild180250Arild Hermstad.Statoil har for tiden en reklamekampanje på tv. I videoen hevdes det at Statoil leter etter skatter som verden trenger for å fungere. Videoen bruker virkemiddel som godnatteventyr og animasjon, og Framtiden i våre hender mener det ikke er tvil om at denne reklamen henvender seg mot barn, og at Statoil bryter med markedsføringslovens paragraf 19 i kapittel 4 om særlig beskyttelse av barn.

Statoil har også en kampanje i en rekke papir- og nettaviser med teksten «De nye, store oljefunnene vil glede mange. Ikke minst våre barnebarn». Framtiden i våre hender mener Statoil med denne reklamekampanjen bryter med markedsføringslovens paragraf 7 om villedende handlinger. Statoil kan ikke dokumentere at disse oljefunnene vil glede våre barnebarn. Tvert imot vil selskapets leteiver med stor sannsynlighet bidra til farlige klimaendringer for våre barnebarn.

For én måned siden klaget Framtiden i våre hender Statoil inn til Forbrukerombudet. (Du kan lese hele klagen her). Det tok Forbrukerombudet tre uker å sende brev til Statoil for å be om tilsvar. Statoil har fått svarfrist til 6. januar. Deretter vil Forbrukerombudet bruke noe tid på å ta en beslutning.

– Når det går over to måneder fra Forbrukerombudet får klagen til de tar en beslutning, mener vi de ikke gjør en god nok jobb. Sannsynligvis vil Statoils reklamekampanje være over når Forbrukerombudet kommer med sin uttalelse. Hva er da poenget med en forbrukerombudsordning, spør Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Han mener det bør kunne forventes raskere saksbehandling i saker som dette, og får støtte fra WWF.

– Statoils millionpåkostede godnatt-eventyr utelater at pappas skattejakt også fører til at barna arver en kokt planet. Vi har nylig sett at Forbrukerombudet slo lynraskt ned på det de mente var feil i en reklame for fornybar energi. Det er underlig at ombudet er så mye mer tålmodig med Statoils romantisering av fossil virksomhet, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF.
blog comments powered by Disqus
Framtiden i våre hender arbeider for:

  • At Norge går foran i arbeidet for å sikre forpliktende avtaler som garanterer massive overføringer fra rike til fattige land for å betale vår klimagjeld.
  • Fordeling av forpliktelser og rettigheter som innebærer at rike lands utslipp må reduseres mest, mens enkelte fattige land kan øke sine utslipp.
  • En rettferdig fordeling av utslippsrettigheter som innebærer at alle mennesker i verden kan slippe ut maksimalt ett tonn CO2 i snitt i 2050.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.Joomla Extensions powered by Joobi
- Annonse -