Framtiden i våre hender
Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk
Det var fullt hus da Edgar Hertwich, Kjetil Lund, Vibeke Madsen og Arild Hermstad diskuterte sammenhengen mellom forbruk og klimautslipp.

madsenVibeke Madsen under sitt innlegg på frokostseminaret. (Foto: Kristina Valheim Stiauren)
Over 100 personer møtte opp da Framtiden i våre hender arrangerte frokostmøte og debatt om sammenhengen mellom forbruk og klimautslipp.

Vibeke Madsen, administrerende direktør i Virke, er opptatt av vekst i forbruket. Hun ser gjerne at den skal være grønn. Derfor utfordret hun regjeringen og statssekretær Kjetil Lund på å skape en helhetlig strategi for grønn vekst i Norge.

Gjennom Virke representerer Madsen en stor del av den norske handelsnæringen. Madsen var tydelig på at hun gjerne ser på økte avgifter som en løsning på klimaproblemene.

– Vi må legge til rette for å skape flere nye «grønne jobber» i Norge i årene som kommer, og vi må også innføre grønne skatter som sikrer økt skatt på miljøskadelig opptreden og skattelettelser på arbeid, sier Madsen.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, påpekte viktigheten av at rike land som Norge må kutte i sitt forbruk.

– Skal vi løse klimaproblemet og nå togradersmålet er det ingen vei utenom. Fattige land må få lov til å øke sin levestandard, og da må vi kutte i vårt forbruk, sier Hermstad.


Særlig sentralt under debatten var spørsmålet om norske utslipp i utlandet. Når vi importerer varer fra land som Kina, er det kineserne som må stå til ansvar for klimagassutslippene produksjonen medfører. Er det riktig?

– Nei, mener Edgar Hertwitch, forsker ved NTNU og medlem av FNs klimapanel.

– Problemet er at Kina skylder på Norge og Norge på Kina. Kina mener Norge som kjøper er ansvarlig for utslippene, mens Norge sier Kina som produsent er ansvarlig. Slik står konflikten, og landene blir aldri enige. Derfor mener jeg det er riktig å innføre en merkarbonavgift, sier Hertwich. Du kan lese hele Hertwich sitt innlegg her.

Han fikk ikke støtte av statssekretær Kjetil Lund som mener en slik løsning er alt for avansert til at land vil kunne bli enige.

Ønsker du å lese mer Kinas eksport til Norge og utfordringene det fører med seg, kan du gjøre det her.
blog comments powered by Disqus
Framtiden i våre hender arbeider for:

  • Skatter, avgifter og støtteordninger må legges om etter prinsippet ”forurenseren betaler”.
  • Arbeidstakere og deres organisasjoner må kreve økt fritid eller andre goder i stedet for stadig høyere lønn. Det norske kjøpekraftsnivået medfører i dag et forbruk over jordas tåleevne.
  • Produksjon og forbruk må legges om fra varer til tjenester. Med få unntak er tjenester langt mindre miljøskadelig enn varer.
  • Det må innføres en skatt på finanstransaksjoner til bruk for å håndtere global fattigdom og klimaendringer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.Joomla Extensions powered by Joobi
- Annonse -