Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Fredensborgveien 24 G

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Vi gjør Norge billigere

Bak dine klær, sko og telefoner, skjuler det seg elendige forhold for arbeidere.
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Rekordstore hytter

Det er Ingen tegn til moderasjon i hyttemarkedet. I fjor var gjennomsnittlig størrelse på nye hytter for første gang over hundre kvadratmeter.
Det er Ingen tegn til moderasjon i hyttemarkedet. I fjor var gjennomsnittlig størrelse på nye hytter for første gang over hundre kvadratmeter.

Finanskrisen har bare i beskjeden grad rammet norsk hyttebygging. Det ble i 2009 bygd litt færre nye hytter enn året før. Men størrelsen satte nok en gang rekord – opp fra snautt hundre kvadratmeter til 106,7. Den nye hytta er nå 70 prosent større enn den var under 1980-tallets jappetid.

Hyttebyggingen med medfølgende veier, parkeringsplasser og krafttilførsel bidrar til at bare rundt 11 prosent av Norge nå kan kalles villmarkspreget i den forstand at områdene ligger fem kilometer eller mer fra tyngre tekniske inngrep. Rundt forrige århundreskifte hadde halvparten av landet vårt preg av villmark.

Miljøhensyn krever en nasjonal styring av hyttebyggingen, også av størrelsen, mener Framtiden i våre hender. Organisasjonen foreslår en maksgrense på 90 m2. Bygging av fritidsboliger forsyner seg ikke bare av arealer, men også av energi og materialer.

– Når verken hyttebyggerne selv eller kommunene klarer å vise måtehold, så må staten inn og regulere, sier organisasjonens leder Arild Hermstad.


blog comments powered by Disqus